Status

Flameking1's anime, manga, reviews, recommendations, blogs and lists at Anime-Planet
Anime-Planet.com - anime | manga | reviews

Thursday, February 10, 2011

Death Note

Death Note yazar Tsugumi Ohba ve manga artisti Takeshi Obata tarafından yaratılmış bir manga serisidir, 2006 yılında da MADHOUSE'dan animeye uyarlanmıştır. Konusu dünyaya ve topluma karşı tiksinti duyan Yagami Light adında süper zeka lise öğrencisinin eline Death Note'un geçmesi. Peki Death Note'un temel kuralları nelerdir :

1. bu deftere ismi yazılmış insan ölecek.
2. yazar ismini yazdığı kişinin yüzünü aklında tutmaz ise, Death Note etkili olmaz böylece aynı adı taşıyan kişiler etkilenmez.
3. ölüm nedeni, kişinin adını yazdıktan sonraki 40 saniye içinde yazılması halinde, bu gerçekleşir.
4. ölüm nedeni belirtilmezse, kişi kalp krizinden ölür.
5. ölüm nedenini yazdıktan sonra, ölüm detayları önümüzdeki 6 dakika ve 40 saniye içinde yazılmalıdır. 
6. death note'un sahibi defterin esas sahibi olan ölüm tanrısını  görebilir.
7. death note'u kullanmış olan bir kişi ne cennet'e ne de cehennem'e girebilir.

Bunlar kullanımı hakkında temel bilgiler ancak daha da detayları var bu ölüm notu olayının. Herşey başka bir boyutta bulunan şinigamiler (ölüm tanrıları) ile başlıyor (japon kültüründe herhalde şinigami olayı çok yaygın ki manga ve animelerde hep görüyoruz). Bu şinigamiler yaşamlarından hepten bıkmıştırlar ve tek yaptıkları kendi aralarında kağıt, "okey" oyunları oynamaktır. Bir şinigami olan Ryuk sıkıldığı için dünyaya kendi ölüm notunu salıverir. Okulda sıkıcı bir gün geçiren baş karakterimiz Yagami Light bahçede Death Note'u tespit eder ve eline geçirir. İlk başta bunun bir şaka olduğunu zanneden Light, bir isim yazmayı dener ama aklından ya ölürse katil mi olurum düşüncesi geçer sonra televizyonda birinin bir çocuk grubunu esir aldığını görür ve o kişinin ismini yazar, 40 saniye geçtikten sonra bişey olmaz ve Light tam televizyonu kapatacak iken esirler tutuldukları binadan çıkarlar, suçlu kalp krizinden ölmüştür Light şoke durumdadır ve böylece Death Note macerası başlar. Light bu güce kavuştuktan sonra ne yapacağını bilir, artık amacı dünyaya kendi adaletini getirmek ve dünyayı kötü insanlardan arındırmak. Hapisanelerde onlarca zanlı kalp krizinden ölür ve sebep herkezin konuştuğu Kira'dır, ölenlerin hepsi suçlu olduğu için bi çok insan Kira'ya sempati duyar. Çaresiz polis teşkilatı incelemeye L olarak bilinen dahi dedektifi getirir, L kira ile ilgili bi sürü soruyu çözer ve Kira'nın bir okul öğrencisi olduğu kanaatine varır. Babası Kira incelemesinin başında olan Light'a ciddi bir rakip çıkar o da L.
daha fazla söylemeyecem yeterince spoiler oldu, çok iyi bir hikayesi olan bir polisiye Death Note, karakter psikolojileri çok iyi işlenmiş, animasyon da öyle başka animelerde gördüğümüz kawai(şirin) ya da wtf?  yüz ifadelerini görmüyoruz, ciddi bir iş olmuş, animede başlangıç ve kapanış müzikleri de süper olmuş, Değişik ve karanlık bi dünyaya girmek istiyorsanız Death Note en iyi seçim.

Manga : 109 chapter
Anime  : 37 bölüm

Puanım 10/10
AMV spoiler alert

No comments:

Post a Comment